Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sıkça vurguladığı ‘Türkiye hikayesi’ , uluslararası yatırımcılar arasında güven kaybına yol açtı. Danışmanlık şirketi Teneo’nun eş Başkanı Ekonomist Wolfango Piccoli , Şimşek’in ‘sadece konuştuğunu’ ifade ederken, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, Türkiye’ye olan güvenin zedelendiğini belirtti.
19 MART OPERASYONU VE EKONOMİK ETKİLER
Ekonomistler, 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonun , Şimşek’in rasyonel programının sona erdiği tarih olduğunu savunuyor. Bu süreçte;
- Enflasyonun yıl sonunda %30’un altına inmesi beklenmiyor.
- Mevduatta dolarizasyon oranı %42’nin üzerine çıktı.
- Yabancı yatırımcılar carry-trade pozisyonlarını kapattı.
DOLAR KURUNUN ANLAMSIZLIĞI
Robin Brooks, Türk Lirası’nın son bir aydır dolar karşısında tamamen sabitlenmiş olduğunu, ancak bu kur seviyesinin anlamını yitirdiğini ifade etti. Merkez Bankası’nın rezerv yakarak Lira’yı serbest bırakmaması, ekonomik krizin derinleşmesine neden oluyor.
REFORM EKSİKLİĞİ VE GÜVEN KAYBI
Wolfango Piccoli, Merkez Bankası’nın faiz artırma kararını, Şimşek’in reform yapmadan dezenflasyonu destekleyen maliye politikası oluşturmasına olanak sağlayacak bir adım olarak değerlendirdi.
ULUSLARARASI YATIRIMCILARIN TEPKİSİ
Son bir ayda Türk tahvillerinden büyük sermaye çıkışı yaşanırken, Brooks, Türkiye’deki ekonomik krizin diğer gelişmekte olan ülkeleri de etkileyebileceğini belirtti.
Türkiye ekonomisindeki bu güven kaybı, uluslararası yatırımcılar ve ekonomistler tarafından yakından takip ediliyor.
Kaynak: Haber Merkezi