Komisyonun yapısı, işleyişi ve siyasi partilerin yaklaşımı konusunda yaşanan gelişmeleri aktaran gazeteci Hilal Köylü, özellikle muhalefet partilerinin tutumları ve olası yasal düzenlemelere dair önemli detaylara değindi.
Komisyon hakkında İYİ Parti'nin sert duruş sergilediğini belirten Köylü, İYİ Parti'nin "Biz bu komisyona katılmayacağız, üye vermeyeceğiz" dediklerini ifade etti. Fakat son anda İYİ Parti'nin bile komisyona üye verebileceğine dair birtakım iletişimin olduğunu da ekledi. Öte yandan dün Meclis’te 15 Temmuz anma gününde CHP lideri Özgür Özel'in “Eğer analar ağlamayacaksa, silahlar bırakılacaksa biz bu işte varız" açıklaması yaptığını da hatırlatan Köylü, CHP'nin hukukçu ağırlıklı üyelerle komisyonda yer alacağını vurguladı.
DEM Parti'nin heyetinde de komisyonda yer alacak isimler üzerinde çalışmalar sürdüğünü ama büyük olasılıkla hukukçu bir kadro olacağını iddia ederek komisyonda Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Cuma Çiçek'in olacağını Mehmet Rüştü Tiryaki’nin ise olup olmayacağı hakkında konuşulduğunu öne sürdü. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un bugün partilere yazı yazacağını belirten Köylü, iktidar tarafında ise komisyonu Meclis’te kuruyoruz ve komisyonda isteyen istediği görüşü söyleyecek gibi bir argüman olduğunu ifade etti. Köylü, "PKK'lılar silah bırakıyor örgüt üyelerinin Türkiye'ye dönüşleri eve dönüş yasasıyla mı olacak yoksa bir çerçeve yasası mı çıkacak? Yoksa daha başka bir takım terörle mücadele kanununda mı değişiklik konuşulurken bir de genel af beklentisi var" dedi. Genel af ifadesini çok duyulduğunu söyleyen Köylü, Suriye'deki gelişmelerin önemine de dikkat çekti.
Kaynak: Haber Merkezi