“Feti Yıldız’dan Tarihsel Mesaj: ‘Şimdi Kardeşlik Zamanı’”
MHP’li Feti Yıldız’dan Türk-Kürt Birliğine Tarihsel Perspektifli Vurgu: “Şimdi Kardeşlik Zamanı”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı dikkat çekici paylaşımda, Türklerle Kürtlerin tarihsel birlikteliğine ve ortak kaderine vurgu yaptı.
Yıldız, TBMM’de kurulan bir komisyonda Prof. Dr. Ahmet Özer’in yaptığı değerlendirmeleri referans alarak, Türklerle Kürtlerin bin yıllık beraberliğinin 900 yılının Osmanlı Türk Devleti döneminde geçtiğini belirtti.
“Osmanlı 45 devlete fiilen hükmetti”
Yıldız paylaşımında, Osmanlı Türk Devleti'nin egemenlik sahasına da değinerek; Osmanlı'nın fiilen 45 devlete hükmettiğini, bu devletlerin 27’sinin Asya, 13’ünün Avrupa ve 5’inin Afrika kıtasında bulunduğunu kaydetti.
Tarihte Türk-Kürt ilişkilerinin 6 kritik kesişme noktası
MHP’li Yıldız, tarihte Türk-Kürt ilişkilerinin altı temel dönemde kesiştiğini ifade ederek şu tarihî olayları sıraladı:
Malazgirt – Alparslan ve Mervaniler
Çaldıran – Yavuz Sultan Selim ve Bitlisli İdris
Cizre-Botan – II. Mahmud / Abdülmecid ve Bedirhan Bey
Erzincan – II. Abdülhamid ve Hamidiye Alayları
Erzurum – Mustafa Kemal ve isyanlar dönemi
Erbil/Hewler – Turgut Özal ve Barzani-Talabani görüşmeleri
Malazgirt’te başlayan beraberlik
Yıldız, Türklerle Kürtlerin ilk somut beraberliğinin Malazgirt Meydan Muharebesi’nde gerçekleştiğini belirterek, savaş öncesinde Selçuklu Sultanı Alparslan’ın ünlü veziri Nizamülmülk’ü, Silvan’da yaşayan Mervani Kürt Beyi Nizamettin’e göndererek destek istediğini ve bu tarihi dayanışmanın bugüne örnek teşkil ettiğini ifade etti.
“Şimdi kardeşlik zamanı”
Tarihten bugüne gelen ortak yaşam ve mücadele vurgusunun ardından Feti Yıldız, mesajını “Şimdi kardeşlik zamanı…” ifadesiyle sonlandırdı.
Yıldız’ın açıklaması, hem akademik çevrelerde hem de siyasi kulislerde dikkat çeken bir tarihsel okuma ve barışçıl birliktelik mesajı olarak değerlendirildi.
Kaynak: Haber Merkezi