ASÜ’lü Akademisyenin İHA Projesine NATO’dan Ödül

ASÜ’lü Akademisyenin İHA Projesine NATO’dan Ödül

HABER 9.07.2025 10:51:00
ASÜ’lü Akademisyenin İHA Projesine NATO’dan Ödül

ASÜ’lü Akademisyenin İHA Projesine NATO’dan Ödül

ASÜ’lü Akademisyen Ekibin Geliştirdiği İHA Modülüne NATO’dan Uluslararası Ödül

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Dr. Öğretim Üyesi Veli Bakırcıoğlu’nun da yer aldığı Türk akademisyenler, arıların savunma stratejisinden ilham alarak geliştirdikleri yapay zekâ destekli "STRIKE" modülüyle, NATO tarafından düzenlenen prestijli bir yarışmada ödüle layık görüldü.

Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü, uluslararası jüri tarafından ilk 10 proje arasına seçildi. Proje, NATO’nun askeri ve sivil teknolojileri bir araya getiren DIANA programına başvuru için de özel olarak davet aldı.

Arılardan İlham Alan Stratejik Teknoloji

Skytech Robotik Teknolojileri firması adına yarışmaya katılan ekipte, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve ROMER Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin ile birlikte ASÜ Teknik Bilimler MYO Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu da yer aldı. Ekip, doğadan ilham alarak arıların tehditlere karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarını analiz etti ve bu stratejileri teknolojik bir yapıya dönüştürdü.

Geliştirilen yapay zekâ destekli STRIKE modülü, insansız hava araçlarına (İHA) yönelik saldırıların ardından hedefin yaklaşık konumunu tespit ederek, gerçek zamanlı veri işleme kabiliyetiyle sahaya istihbari bilgi sağlayabiliyor. Bu sayede muharebe alanlarında operasyonel farkındalık büyük ölçüde artıyor.

Tatbikatta Gerçek Mermilerle Test Edildi

Projeyle ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu, STRIKE modülünün TÜBİTAK destekli bir Ar-Ge süreciyle geliştirildiğini belirtti. Bakırcıoğlu, sistemin savunma sanayiinde giderek yaygınlaşan otonom sistemlere “güvenlik katmanı” olarak entegre edilebilecek şekilde tasarlandığını kaydetti.

Modül, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın düzenlediği gerçek mühimmatlı bir tatbikatta da başarıyla test edildi. Bakırcıoğlu, “Dronumuz vurulduğunda STRIKE modülü saldırının geldiği yönü analiz ederek anında yayınladı. Ancak birkaç derecelik sapmalar yaşandığını tespit ettik. Bu doğruluk oranını artırmak için yapay zekâ modelimizi geliştiriyoruz” dedi.

Milli Teknoloji Hamlesi’ne Katkı

Savunma ve güvenlik alanında uygulamaya yönelik özgün bir çözüm sunan STRIKE modülü, mekatronik ve robotik disiplinlerin potansiyelini bir kez daha ortaya koydu. Yerli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna doğrudan katkı sağlayan proje, NATO Science and Technology Organization (STO) tarafından da desteklenerek, Information Systems Technology (IST) paneline davet edildi.

Bilimsel Ar-Ge ile Güçlü Türkiye İçin Bir Adım Daha

ASÜ’lü akademisyenlerin öncülük ettiği bu tür projeler, savunma sanayiinde yerli kabiliyetleri artırmanın yanı sıra, uluslararası alanda da Türk mühendisliğinin başarısını kanıtlamaya devam ediyor.

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler: Akademisyenin Projesine
33.8°